İsmail Hakkı Karadayı Kimdir? Hayatı

Yazar Unknown 12 Mart 2013 Salı 0 yorum

 İsmail Hakkı Karadayı  Kimdir
 İsmail Hakkı Karadayı  Hayatı
 İsmail Hakkı Karadayı Biyografi
 İsmail Hakkı Karadayı  Askeri Hayatı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22'nci Genelkurmay Başkanı. Eski Genelkurmay Başkanlarından İsmail Hakkı Karadayı, 1932 yılında Çankırı'da doğdu. 
Karadayı, 1951 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1953 yılında Uçaksavar Okulu'ndan mezun oldu.

Çeşitli Topçu Birliklerinde görev yaptıktan sonra 1963 yılında Kara Harp Akademisi'ni, 1967 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'ni, 1975 yılında Milli Güvenlik Akademisi'ni bitirdi.

28 ŞUBAT ROLÜ
30 Ağustos 1994 tarihinden geçerli olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.28 Şubat süreci'nde Genel Kurmay Başkanlığı yapmaktaydı. Çesitli basın organlarında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile işbirliği yapıp, Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir'in planladığı iddia edilen askeri darbe'yi engellediği ortaya atılmıştır.

2007 SEÇİMLERİ VE ERKAN MUMCU OLAYI
Medyaya yansıyan ses kasetlerinde ise İsmail Hakkı Karadayı'nın 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu etkileyerek demokratik süreci engellediği iddia edilmistir. Karadayı, bu ses kasetlerinin montaj olduğunu ifade etmis ve iddiaları reddetmiştir.

30 Ağustos 1998 itibariyle yaş haddinden emekli oldu. Evli ve iki çocuk babası olup Fransızca bilmektedir.

28 Şubat darbe soruşturması kapsamında 03 Ocak 2013 tarihinde İstanbul Fenerbahçe Orduevinde göz altına alındı.

Askeri Hayatı 
İsmail Hakkı Karadayı, 1951 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1953 yılında Uçaksavar Okulu'ndan mezun oldu. Çeşitli Topçu Birliklerinde görev yaptıktan sonra 1963 yılında Kara Harp Akademisi'ni, 1967 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'ni, 1975 yılında Milli Güvenlik Akademisi'ni bitirdi. Kurmay subay olarak değişik komutanlıklarda Şube Müdürlüğü, Kara Harp Okulu'nda öğretmenlik, Orta Doğu Ülkelerinde Askeri Ataşelik, Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Hareket Başkanlığı Plan Prensipler Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu ve 1977 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Tayin Dairesi Başkanlığı ve Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yaptı ve 1981 yılında Tümgeneral oldu. 

Tümgeneral olarak Kıbrıs'ta iki yıl Tümen Komutanlığı yaptı ve bilahare Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı'na atandı. 1985 yılında Korgeneral oldu ve bu rütbede iki yıl Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. 1989 yılına kadar Korgeneral olarak iki yıl, 30 Ağustos 1989 yılında terfiini müteakip, Orgeneral olarak da 1 Ocak 1991 tarihine kadar Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, bu tarihte 1. Ordu Komutanlığı'na tayin oldu. Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 30 Ağustos 1993 tarihinden itibaren bir yıl süreyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı. 

30 Ağustos 1994 tarihinden geçerli olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.28 Şubat süreci'nde Genel Kurmay Başkanlığı yapmaktaydı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile işbirliği yapıp, Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir'in planladığı askeri darbe'yi engelledi. 

30 Ağustos 1998 itibariyle yaş haddinden emekli oldu. Evli ve iki çocuk babası olup Fransızca bilmektedir. 

Bazı Ödüller / Madalyaları 
T.C. Devlet Şeref Madalyası 
TSK Üstün Hizmet Madalyası 
TSK Altın Şeref-ı İmtiyaz 
Güney Kore TONG ILJANG Madalyası 
Pakistan Nişan-ı İmtiyaz Madalyası 
ABD Legion of Merit Nişanı (2 kere) 
Ürdün 1 nci derecede istihkak nişanı 
Fransa Liyakat Nişanı, Commandeur Dans L'Ordre de la Legion D'Honneur 
Uluslararası Melvin Jones Dostluk Ödülü 
Uluslararası Paul Harrıs Madalyası 
İlter Erkan Dostluk ve Barış Ödülü 
Trakya Üniversitesi tarafından Kamu Yönetimi dalında "Fahri Doktora" ünvanı 

Hiç yorum yok: