Sinestezi nedir ? Sinestezi Hastalığı

Yazar Unknown 11 Mart 2013 Pazartesi 0 yorum

Sizin hiç renkleri tattığınız, şekilleri duyduğunuz veya sesleri kokladığınız oldu mu!


Bu durum kulağa hayli garip gelebilir; ancak 'sinestezi'nin her 25.000 kişiden birinde görüldüğü biliniyor.

İlginç bir nörolojik durum olan ve Yunanca'da 'birleşik duyu' anlamına gelen sinestezi, bir duyu aracılığıyla gelen bilginin, otomatik olarak başka bir duyuyu tetiklemesi olarak tanımlanabilir.

Kişiden kişiye göre değişen ve çok ilginç örnekleri olan sinestezinin en yaygın görülen biçimi harflerin veya rakamların renk olarak algılanması...

Bu kişi örneğin 7 harfini hep yeşil olarak algılayacak veya rengarenk bir alfabe algısı olacak!

Örnekler çoğaltılabilir:


* Portakal tadının üçgen hissi uyandırması

* Mart ayının elma tadında olması

* Kırmızı renkli bir tişörtün çok gürültülü olması

* Bacak ağrısının sarı olarak hissedilmesi

* Çarşamba gününün kızgın olması

* 5 rakamının şeftali kokması gibi...

Bu tip tanımlamalar, sinesteziklerin ilk başta halüsinasyon gördüklerini düşündürebilir. Ancak bu yanlış bir kanı... Normal bir beyinde doğum anında bulunan sinir hücreleri arasındaki bağlantılar büyüme evresinde körelirken; sinesteziklerde varlığını sürdürmeye devam ediyor. Dolayısıyla bu durum tipik ruh ve sinir hastalıklarından ayrılıyor.

Ayrıca pek çok hastanın durumundan memnun olduğu da söylenebilir.

Kelimeler veya rakamlarla renkleri birleştiren bir insan için ezber yapmak daha kolay olacaktır. Ya da sesler ile renkleri birlikte algılayan biri için müzik dinlemek tam bir görsel şölene dönüşecektir.
Genetik olduğu düşünülen bu duruma, istatistiksel verilere göre kadınlar, solaklar veya çift elini kullanabilenlerde daha sık rastlanıyor.

Diğer bir bilgi ise bu kişilerde hafıza güçleniyor; ancak özellikle bazı tiplerde matematiksel-mekansal işlevler zayıflıyor.

Örneğin gıcık bir sayıyı, güzel bir sayı ile toplamak bir miktar gerginliğe neden olabiliyor.

Ya da

5 + 2= 7 eşitliğini pembe + sarı = mavi olarak algılayan bir insan için, mavi rengin bir ana renk olduğu ve bu iki rengin bileşiminden oluşmadığı gerçeği isteksizlik yaratabiliyor...

Hiç yorum yok: